Kövek között…

Egyszerűbb lenne lasszóval befogni a szelet, mint megfelelő szavakat találni Jay és Bev Doolittle, Joshua Tree-ben megépült házára. De azért megpróbálkozom vele: körben beton oszlopok hajolnak – mint egy simogató tenyér – a kellemes ívű tetők alá, s köztük üveg ablakok ontják a természetes fényt a nap minden szakában.

A Mojave-sivatagban épült ház ötlete 1986-ban pattant ki a tulajdonosok fejéből, de az építési munkák csak 1988-ban kezdődtek meg. A tulajdonosok, Jay Doolittle és felesége, igazán különleges megoldásokat képzelt el a 460 négyzetméteres otthonba. Első pillantásra a házuk úgy néz ki, mint ha hatalmas gombák nőttek volna ki a kopár tájon.

A környezetbe teljesen beleolvadó ház az organikus építész, Kendrick Bangs Kellogg keze munkáját dicséri, aki teljes szabadságot kapott az ingatlan létrejöttekor. Az így megszületett luxusotthon felér egy műalkotással, amely ötvözött réz, beton, acél és üveg keveréke. (Kellogg egyébként a ház tervezési munkáját lassú és módszeres folyamatnak írta le, mivel annyira szabálytalan terepre kellett megálmodnia az otthont, hogy nem csak légi felvételeket, de topográfiai térképeket is el kellett készítenie.)

Akadnak akik a beton “sivárságát” hangsúlyozzák, de talán amikor ilyen megoldásokat látnak, meggondolják magukat. Mi másból is készülhetne el egy ilyen épület, mint az önmagában hatalmas lehetőségeket nyújtó könnyű, hőszigetelő betonból?

Sokan azt mondják, hogy ezt a házat túldíszítettség, azaz a giccsesség jellemzi: John Vugrin elképzelései valósultak meg többek között a csipkézett szélű kerítésen, bejárati ajtón, de az ő faragásai díszítik a fürdőszobai mosdókat, és a házban található fa bútorokat is. De mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mit talál szépnek, vonzónak, hol érezné igazán otthon magát.

Forrás: www.palmspringslife.com