Kövek között…

Egyszerűbb lenne lasszóval befogni a szelet, mint megfelelő szavakat találni Jay és Bev Doolittle, Joshua Tree-ben megépült házára. De azért megpróbálkozom vele: körben beton oszlopok hajolnak – mint egy simogató tenyér – a kellemes ívű tetők alá, s köztük üveg ablakok ontják a természetes fényt a nap minden szakában.

A Mojave-sivatagban épült ház ötlete 1986-ban pattant ki a tulajdonosok fejéből, de az építési munkák csak 1988-ban kezdődtek meg. A tulajdonosok, Jay Doolittle és felesége, igazán különleges megoldásokat képzelt el a 460 négyzetméteres otthonba. Első pillantásra a házuk úgy néz ki, mint ha hatalmas gombák nőttek volna ki a kopár tájon.

A környezetbe teljesen beleolvadó ház az organikus építész, Kendrick Bangs Kellogg keze munkáját dicséri, aki teljes szabadságot kapott az ingatlan létrejöttekor. Az így megszületett luxusotthon felér egy műalkotással, amely ötvözött réz, beton, acél és üveg keveréke. (Kellogg egyébként a ház tervezési munkáját lassú és módszeres folyamatnak írta le, mivel annyira szabálytalan terepre kellett megálmodnia az otthont, hogy nem csak légi felvételeket, de topográfiai térképeket is el kellett készítenie.)

Akadnak akik a beton “sivárságát” hangsúlyozzák, de talán amikor ilyen megoldásokat látnak, meggondolják magukat. Mi másból is készülhetne el egy ilyen épület, mint az önmagában hatalmas lehetőségeket nyújtó könnyű, hőszigetelő betonból?

Sokan azt mondják, hogy ezt a házat túldíszítettség, azaz a giccsesség jellemzi: John Vugrin elképzelései valósultak meg többek között a csipkézett szélű kerítésen, bejárati ajtón, de az ő faragásai díszítik a fürdőszobai mosdókat, és a házban található fa bútorokat is. De mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mit talál szépnek, vonzónak, hol érezné igazán otthon magát.

Forrás: www.palmspringslife.com

 

Spirál ház

Acéldrótok és speciális beton kombinációjából épült fel ez a mesébe illő csodaház, melyet tengeri kagylók vagy inkább csigák ihlették.

A fantázia és a képlékeny anyagok eredménye egy nagyon erős és tartós szerkezet, ami annak ellenére, hogy számtalan ívben hajladozik, úgy tervezték, hogy az abszolút stabil. A végeredményként létrejött vasbetonnak köszönhetően kevés karbantartást igényel, ami – ha belegondolunk -még inkább lenyűgöző.

 

A külső design, az ívelt vonalak és formák, semmiben sem hátráltatják a ház funkcionalitását. Minden megvan benne, amit egy családi háztól elvárhatunk.

Ilyet lehet alkotni jó beton segítségével!

(Forrás: homedit.com)

Kagylóház

Fantasztikus természet ihlette formák betonból és sok sok kagyló, csiga és apró rák páncéljából. A ház a tengerparton áll és formája díszítőelemeinek külsejét idézi.

Csak nézze meg ezt az otthont! A forma és a design szokatlan és nagyon szuggesztív. Nincsenek egyenes vonalak vagy sarkok. Minden gömbölyded és hajlékony lágyság. Mindez persze nem véletlen, hiszen ezt a szokatlan otthont  egy Octavio Ocamp nevű művésznek építették.

 

A művész azt akarta, hogy a művészet és a haszonelvű tervezés határai közt helyezkedjen el, mint például a csúcsos tető, ami tisztán díszítő jellegű. Más elemek, mint a második emeleti fedélzet, funkcionális szerepet is betölt. Az egész tervezés összességében nagyon folyékony és kecses, és az egyetlen dolog, ami megtöri ezt a folytonosságot, azok az ajtók és az ablakok.

(Forrás: homedit.com)

Gördeszkázás a lakásban

Mit tehet egy lepukkant parasztházzal a szenvedély és némi beton?

Ezt a Salzburg környéki régi házat Philipp Schuster és gördeszkázó barátai önmagukhoz formálták. A receptjük a következő volt: Vegyünk egy elhanyagolt házat, adjunk hozzá egy csomó profi gördeszkást, dobjunk hozzá néhány tonna építőanyagot és megkapjuk a legmenőbb gördeszka pályát, elbűvölő vadászháznak álcázva.

Önnek mi a szenvedélye?